Archive | Haberler ve Yazılar

Antalya Çevreci Dönüşüm Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinesinde, TMMOB Antalya Mühendis ve Mimar Odaları işbirliği ile düzenlenen Çevreci Dönüşüm Çalıştayı’nda görev alan çalışma grupları, bulgularını düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Antalya’nın çevreci dönüşüm hedeflerinin belirlenmesine öncülük etmek amacıyla

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinasyonunda, Antalya Mühendis ve Mimar Odaları işbirliği ile yürütülen projede meslek odaları, ilgili kurum kuruluşlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan 220 kişinin görev aldığı Çevreci Dönüşüm Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. 

Çalışma Gruplarının Bulguları Paylaşıldı

Antalya’nın su yönetimi, atık yönetimi, hava kalitesi, ulaşım, enerji, kentleşme, afet riski, tarım, turizm, sanayi, biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi, çevre eğitimi konularında belirlenen 13 çalışma grubunun hazırladıkları bulgu ve öneriler kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Civelekoğlu, Prof. Dr. Bülent Topkaya, grupları temsilen Meslek Odası Başkanları, kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı.

Çevreci Dönüşüm İçin Yol Haritası

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, çevre konusunun Antalya’nın ortak değeri olduğuna dikkat çekerek, “Denizi, doğası, iklimiyle Antalya’nın tarım ve turizmin başkenti olmasında çevrenin hayati bir rolü var. ‘Çevre ve Doğa Dostu Antalya’ hedefiyle, Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in öncülüğünde ortak akılla tüm kurum kuruluşlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çevreci Dönüşüm Çalıştayı’nda 13 tane grup oluşturuldu ve 220 uzman katıldı. Çok önemli bir organizasyon oldu” dedi.

Çalışmalar Sürecek

Antalya’nın atık ve su yönetimi, biyoçeşitlilik, tarım ve turizm gibi 13 farklı konusu ilgili çalışma grupları ile ele alarak mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde raporlar hazırlandığına da dikkat çeken Atasoy, “Biz bir çalıştay yapıldı oldu ve bitti diye konuya yaklaşmıyoruz. Yapılan çalışmalardan yararlanılması, her ilgili kurum ve kuruluşun üzerine düşeni yapması önemlidir. Bu nedenle çalıştayda elde ettiğimiz değerlendirme ve bulguları basın mensupları aracılığı ile kamuoyu ile paylaştık. Sonuç bildirgesinde Antalya’nın geleceğine dair çevre konusunda kısa ve uzun vadede neler yapılması konusunda sonuçlar çıkarılıyor. Bunlar da ilgili kurum kuruluş ve STK’lar ne yapması gerektiği konusunda takip ederek çalışmalar yapacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak çevre hassasiyetimiz doğrultusunda yapılması gerekenleri dikkate alacağız.” diye konuştu.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Çevre Haberleri, Haberler ve Yazılar0 Comments

Belçika ‘Radyasyon Hapı’ Dağıtıyor

nrSon dönemde nükleer santrallerinde sıkça sorun yaşayan Belçika’da eczaneler olası bir kaza ya da sızıntı durumunda kullanılmak üzere radyasyona karşı hap dağıtmaya başladı. İçişleri Bakanı Jan Jambon tarafından hazırlanan yeni nükleer güvenlik planı çerçevesinde isteyen herkes iyot haplarını ücretsiz olarak edinebilecek. Nükleer tesislere yakın yerlerde ikamet edenlerin ya da çalışanların bu hapları bulundurması zorunlu.

Olası bir nükleer kaza durumunda kullanılması tavsiye edilen iyot hapları, tiroit kanserine yakalanma riskini sınırlıyor. İçişleri Bakanlığı, özellikle çocuklar, hamileler, bebek emzirenler, kreş ve okul sorumlularının bu haplardan edinmesini öneriyor. Öneri belli kesimlere yönelik olsa da isteyen herkes önlem olarak bu haplardan edinebilecek.

Karar çerçevesinde eczanelere her biri 10 iyot hapı içeren 4.5 milyon kutu ilaç gönderilmeye başlanması, ‘Nükleer risk mi var?’ sorusuna neden olurken Jambon, nükleer santraller bağlamında spesifik bir tehdit olmadığını söyledi.

Belçika’da iki nükleer santralde yedi reaktör bulunuyor. Nükleer santrallerde son dönemde yaşanan teknik sorunlar bazı reaktörlerin devre dışı bırakılmasına neden oluyor.

Belçika’ya komşu olan Hollanda, Lüksemburg ve Almanya son yıllarda bu ülkedeki santrallerin durumu konusunda endişelerini net şekilde dile getirmekten kaçınmıyor. Hollanda, iki yıl önce, Belçika sınırına yakın yaşayan vatandaşlarına iyot hapları dağıtılması kararı almıştı. Belçika Federal Hükümeti’nde ise 2025’te nükleerden çıkılmasına yönelik tartışma sürüyor.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Çevre Haberleri, Haberler ve Yazılar0 Comments

Taşocağı Tarihi Yuttu

2100 yıllık Kibele heykelinin bulunduğu Ordu’daki tarihi Kurul Kalesi’nin bitişiğindeki taşocağı, mahkeme kararına rağmen genişleyerek 5a9b765a18c7731508f9ae0fkaya mezarlarını yok etti. Ordu Müzesi ve Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanlığı ise duruma sessiz kalıyor.

ORDU’da taşocağı mahkeme kararına rağmen devam ediyor. 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu ‘Kurul Kalesi Arkeolojik Sit Alanı’ sınırında devam eden andezit ocağı daha önce çevrecilerin kaya mezarı olarak iddia ettiği tüm alanları dinamitle patlattı. Ocak tüm hızıyla arkeolojik alanı tahrip etmeye devam ederken Ordu Müzesi ve Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanlığı’nın duruma sessiz kalması çevrecilerin tepkisini çekiyor. Mahkeme en son Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı “Söz konusu alanda andezit ocağı açılması uygun değildir” kararını onamıştı.

MÜHÜRLENEMİYOR
Ancak taşocağı bir türlü mühürlenmedi. Ordu Kurul Kalesi’nde 2016 yılı arkeolojik kazı çalışmalarında 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Kurul Kalesi heykelin bulunmasından sonra Karadeniz’de en çok ziyaret edilen antik yerleşimlerden biri haline geldi. Ancak tarihi kalenin Boyadı Mahallesi’ne bakan yüzünde açılan taşocağı hem kaleyi heyelan tehlikesi ile karşı karşıya getirmiş hem de kültürel ve doğal dokunun bozulan görüntüsü tepkilere neden olmuştu. Hürriyet taşocağı tehlikesine 13 Mart 2017’de dikkat çekmiş, tarihi kalenin tehlike altında olduğunu duyurmuştu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı ile Danıştay, Ordu İdare Mahkemesi’nin daha önce taşocağı açılmasını uygun bulan kararını iptal edince taşocağı yasal dayanaktan yoksun kalmıştı. Üstelik Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’da “Taşocağına karşı olduklarını, tarihi kale için bir yara olduğunu” duyurmuştu.

KALE TEHLİKEDE
Ordu İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişinin 15.06.2012 tarihli raporunda da; “Kale surlarını destekleyen kayalık alanların ocağa dönüştürülmesi halinde savunma görevi gören kayalıkların zarar görmesine hatta kale yerleşiminin de tamamen ortadan kalkmasına yol açacağı düşünülmektedir” denilmişti. Duruma tepki gösteren Ordu Çevre Derneği üyeleri, “Kültür ve Turizm Bakanlığı dava açıyor, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı karşı olduğunu açıklıyor ama Ordu Müzesi ve asıl karşı çıkması gereken Kurul Kalesi Bilimsel kazı heyeti taşocağı ile ilgili kılını kıpırdatmıyor. Ne yapacağımızı nereye şikâyet edeceğimizi bilemiyoruz. Taşocağı her geçen gün tarihi kalenin eteklerini dinamitle yok ediyor. Kale aşağıya göçecek diye yüreğimiz ağzımızda elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz” diyor.

KAYA MEZARLARINI DİNAMİTLE PATLATTILAR
ÇEVRECİLERİN ve bilirkişinin kaya mezarları ve doğal dokunun bozulduğunu ileri sürdüğü alan dinamitlerle dümdüz edildi. Geçen yıl çekilen fotoğraflarda görülen kaya mezarı oluşumlarının tamamı yok edildi. Ne Ordu Müzesi ne de Kurul Kalesi bilimsel kazı ekibi sit alanının dibinde yaşanan bu felakete ses çıkarmadı. Ordu Müzesi yetkilileri “Taşocağı sit alanı içinde değil müdahale edemeyiz” diyor. Oysa 2863 sayılı yasa ve ilke kararları gereği arkeolojik sit alanlarının komşuluğundaki parsellerde yapılan her türlü fiziki müdahale için koruma kurulu kararı gerekiyor. Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 33 sayılı kararında “Andezit ocağı açılmasının uygun olmadığına” işaret edilmişti.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Çevre Haberleri, Haberler ve Yazılar0 Comments

Çevreci Çift Evinde Ölü Bulundu

59134f702269a215f0053eb2ANTALYA’nın Finike İlçesi Kızılcık Yaylası’nda yaşayan Finike Taşocakları ile Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu evinde ölü bulundu.

Jandarma ev çevresinde güvenlik önlemleri alırken, olay yerinden bilgi aktaran avukat İsmail Doğan Tunçbilek, “İlk belirlemelere göre ikisinin de başlarına aldıkları darbeyle öldürüldüğü belirtildi” dedi. Ali Ulvi Büyüknohutçu, bölgede doğa katliamına neden olan taş ocaklarının kapatılmasına yönelik yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. Büyüknohutçu, DSP ve Genç Parti Antalya İl başkanlığı da yapmıştı.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Çevre Haberleri, Haberler ve Yazılar0 Comments

Böcekten tiksinen anne, yılandan nefret eden baba olmayın

Başkanımızın Hürriyet gazetesi için yazdığı köşe yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.hurriyet.com.tr/bocekten-tiksinen-anne-yilandan-nefret-eden-baba-olmayin-40022440konuk_yazar

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Bloomberg’ten Türkiye

Bloomberg’i ülkeler için yaptığı araştırma ve analizler sonucu ortaya çıkardığı başlıklarla ülkeleri değerlendirmesi

konusunda Türkiye başlığına alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/p/countries/turkey

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Atık Piller Hakkında

Hastane, okul ve benzeri yerlerde toplanan atık pillerin akıbetinin ne olduğunu araştırdık. Konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesinin açıklamasını sizinle paylaşıyoruz.

 

35985 KAYITNUMARALI 03.01.2013 TARİHLİ ATIK YÖNETİMİ VE İŞLETMESİ ŞEFLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN KONU İLE İLGİLİ CEVABI:

MERHABA METE BEY,

ATIK PİLLERİN TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF İŞLEMLERİNDEN SORUMLU BİRİM ATIK YÖNETİMİ VE İŞLETME ŞUBA MÜDÜRLÜĞÜDÜR. BUNUNLA BİRLİKTE İLÇE BELEDİYELERİN ÇEVRE MORUMA/TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜKLERİDE AYNI KONULARDA ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALARI YÜRÜTMEKTEDİR.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK BİZLER ÖZELLİKLE ATIKLARA İLİŞKİN OKULLARDAKİ EĞİTİM FAALİYETLERİMİZİ GENİŞLETEREK ATIK PİLLERİN ZARALARI VE TOPLANMASININ ÖNEMİ KONUSUNDA ÇOCUKLARA EĞİTİMLER VERMEKTEYİZ.OKULLARA BIRAKTIĞIMIZ “ATIK PİL TOPLAMA KUTULARI”İLE TOPLAMA FAALİYETİNE TEŞVİK EDİYORUZ.ŞEHRİMİZDE BAŞTA HASTANE VE OKULLAR OLMAK ÜZERE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, ECZANE VE ÇEŞİTLİ KAMU KURUMLARINDA ATIK PİL TOPLAMA KUTULARI MEVCUTTUR.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN 247 00 08 NUMARALI ALO ATIK HATTI ARANDIĞI TAKDİRDE ATIKLARINIZ ALINMAKTADIR. TOPLANAN PİLLER TÜRKİYENİN TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ VE İTHALATÇILARI DERNEĞİ (TAP)’a KARGO İLE GÖNDERİLMEKTEDİR. ATIK PİLLER BURADAKİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE ÖZELLİKLERİNE GÖRE AYRILARAK DEĞERLİ, KULLANILABİLİR PARÇALARI AYRILMAKTA CEP TELEFONUNDAN SAATE VE ÇEŞİTLİ EŞYALARA KADAR HAM MADDE OLARAK KULLANILABİLMEKTEDİR.KULLANILAMAZ KISIMLARI İSE BERTARAF EDİLMEKTEDİR.

BİLGİLERİNİZE RİCA EDERİZ.

YİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İNTERNET SİTESİNDE KONUYLA İLGİLİ ŞU BİLGİLER YER ALMAKTA.

31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde;

Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde ilçe belediyeler ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadi İşletmesi ) arasında 2015 yılına kadar geçerliliği olan “Atık Pillerin Toplanması, Taşınması ve Bertarafı Projesi Uygulama Protokolü” imzalanmıştır. İmzalanan protokol ile ilgili belediye sınırları içerisindeki atık pillerin çevreyi kirletmeyecek şekilde, doğrudan ve dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi için evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması ve bertarafının yapılması amaçlanmaktadır. İmzalanan protokoller kapsamında yıl boyu toplanan atık piller TAB tarafından teslim alınarak geri kazandırılmakta ve doğaya zararı önlenerek ekonomiye de katkı sağlamaktadır.

Bu kapsamda atık pillerin toplanması amacıyla belediyemize ait toplama aracı mevcuttur.

Atık piller ve toplama yerleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve toplu yaşam alanları için atık pil toplama kutusu talep etmek için  247 00 08 numaralı Alo Atık Hattını arayınız.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan Cevap

Akkuyu nükleer santrali ile ilgili haberler gündemi meşgul ederken bizde Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna nükleer santrallerdeki atık yönetimi ve nükleer santrallerin kapatılması süreciyle ilgili sorular sorduk. Gelen cevabı sizlerle paylaşıyoruz. 

 

 

 

SAYI    : B.15.1.TAE.0.01.00.01.622.03-EM-680

 

Sayın Mete Ulaş YÜKSEL

 

İlgi : 24.12.2012 tarihli e.posta mesajınız.

 

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” , Akkuyu sahasında 4 ünite 1200 MWe VVER-1200 tipi nükleer santral kurulmasını öngörmektedir.

TAEK, nükleer santral çalışanları, halk ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasını garanti altına almak amacıyla nükleer santrallerin lisanslanması ve denetlenmesi faaliyetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirir. Lisanslamanın amacı sorumlu kurucu veya işleticinin nükleer santralde nükleer güvenlik ve emniyetin tam olarak sağlanması için yer seçiminden başlayıp tesisin kapatılarak sökülmesine kadar geçen bütün aşamalarda şart koştuğu tüm önlemleri aldığını, kalite ve güvenlik standart ve kurallarına uyduğunu garanti altına almaktır. Santral maliyeti ya da santralin kapatılması maliyetiyle ilgili hususlar TAEK’in görevleri kapsamında değildir.

Yukarıda bahsi geçen Anlaşma gereğince, projeyi yürüten şirket atıkların yönetiminden ve santralin sökümünden sorumludur. Bu sorumluluğunu yerine getirirken yürürlükteki Türk Kanun ve düzenlemeleri ile öngörülen ilgili fonlara gerekli ödemeleri yapacaktır. Ayrıca bu anlaşmaya göre taraflarca üzerinde mutabık kalınabilecek bir anlaşmayla kullanılmış yakıtlar yeniden işlenmek üzere Rusya’ya gönderilebilecektir. Dünyadaki uygulamalara bakıldığında nükleer santral işletmesi sırasında ortaya çıkan atıklar genellikle santral sahası içinde depolanmaktadır. Çok fazla santrali olan ülkelerde merkezi atık depolama tesisleri kurma çalışmaları da bulunmaktadır.

Bilgilerini rica ederim.

TAEK Bilgi Edinme Birimi

 

 

 

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Plastik Poşet Yerine Bez Torba Kullanalım!

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Biyolog Doç. Dr. Hacer Bakır Sert, yurt dışında bir çok ülkede yasak olmasına rağmen ülkemizde her alanda kullanılan Plastik poşetlerin çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek halkın plastik poşet yerine bez torba kullanımına yönelik çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Biyolog Doç. Dr. Hacer Bakır Sert yaptığı açıklamada alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerin yerine bez torba kullanılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Sert açıklamasında plastik poşetlerin doğada yok olma süresinin yaklaşık 1000 yıl olduğunu belirterek plastik poşet yerine bez torba kullanılmasının gelecek nesiller adına alınacak en büyük tedbirlerin başında geldiğine dikkat çekti.

Dakikada 1 Milyon Plastik Poşet Çöpe Gidiyor

Bilyolog Doç. Dr. Sert şunları kaydetti:” Polietilen demlen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde edilen plastik poşetler maalesef günlük hayatımız içerisinde önemli bir yer tutuyor. Dünyada her yıl 4-5 trilyon plastik poşet üretilirken, ortalama olarak dakikada bir milyon plastik poşet çöpe atılıyor. Alışveriş dönüşü 10-15 dakikalık bir süre için taşıma amaçlı kullandığımız ve daha soma çöplerimizle birlikte attığımız plastik poşetlerin doğada yok olma süresi yaklaşık 1000 yıl!
Plastik poşetler doğada bozunmaya başladığında, çevreye zararlı kimyasallar yayılıyor ve besin zincirini yavaş yavaş kirletiyor. Bunun yanı sıra, naylon poşet üretimi petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerji türlerinin de giderek azalmasına yol açıyor” dedi.

Geleceğimiz Düşünüyorsak Bez Torba Kullanalım

Düşünmeden kullanıp attığımız plastik poşetler ile hayvanların yaşamına da korkunç zararlar vermiş oluyoruz diyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Sert:” Dünya Doğa Koruma Vakfı verilerine göre naylon poşetlerden ötürü her yıl 100.000′ in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada ise inekler, keçiler ve diğer hayvanlar yem ararken genellikle plastik parçalar yiyorlar. Bu nedenle hastalanabiliyor ve hatta ölüyorlar. Eğer çocuklarımızı, gelecek nesilleri biraz olsun düşünüyorsak çevre koruma konusunda daha hassas ve bilinçli davranmalıyız. Buna, her gün kullandığımız plastik poşetleri artık kullanmayarak ya da aynı poşeti tekrar tekrar kullanarak başlayabiliriz. Fakat en doğrusu eskiden olduğu gibi file ya da bez torba kullanımı. Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu bünyesinde bu konuda bir çalışma yapmayı planlıyoruz.

Plastik Poşet Kullanımı Bir Çok Ülkede Yasak

Son yıllarda doğayı daha az kirleten ve doğada kolay çözülen plastik torba üretimi & kullanımı söz konusu. Fakat bu poşetler de diğerleri kadar olmasa da çevre için zararlı. Birçok ülkede alışveriş merkezlerinde plastik torba yerine kâğıt torba kullanılmaya başlandı. İsteyene ufak bir ücret karşılığı bez torba satılıyor. Bazı ülkelerde ise plastik torba kullanımını azaltmak amacıyla poşetlere yüksek vergi uygulanıyor. Bu durumda işyerleri poşetler için para talep ediyor. Tabii ki tekrar tekrar kullanılabilirliğinin fazla olması açısından da vatandaşlarca bez torba tercih ediliyor. Paris’te naylon torba kullanımı 2009 yılında yasaklandı. Aynı yasak 2011 yılı itibarı ile İtalya’da geçerli oldu. New York kentinde geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımını yasakladı. Poşetlerin yanma, ‘Geri dönüşüm sistemine katılmak için bu torbayı geri getirin’ yazmak zorunlu kılındı. Plastik poşetler San Fransisco ve California’da alış veriş merkezlerinde ve eczanelerde kullanılmıyor. Bizde bu bilinci halkımızda oluşturmak için böyle bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda başta Manavgat Belediyesi olmak üzere Sivil Toplum Teşkilatları ile de fikir alışverişinde bulunacağız” dedi.

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Antalya Kent Konseyi hava kirliliği raporunu açıkladı

Antalya’da hava kirliliğinin önlenmesi için vatandaşın bilgilendirilmesi ve kalitesiz yakıt kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiği bildirildi.

Antalya Kent Konseyi, yaklaşan kış mevsimi öncesi hava kirliliğini önlemek için rapor hazırladı. Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İl Mahalli Çevre Kurulu (MÇK), İl Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ile İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gönderilen rapor, hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik alınması gereken tedbirleri içeriyor.

Konuyla ilgili Antalya Kent Konseyinden yapılan açıklamaya göre, ilgili raporda, her kış mevsiminde ilde önemli bir çevre sorunu olmaya devam eden hava kirliliğinin önlenmesine yönelik görüş ve öneriler yer alıyor. Söz konusu raporda öncelikle, üyelerinin çoğu bürokratlardan oluşan Mahalli Çevre Kurulu’nun yapısına dikkat çekilerek, bu kurulda teknik ağırlıklı bir temsilin ön plana çıkarılması gerektiği vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi’ne de gönderilen raporda, görüş ve öneriler şöyle sıralandı:

“İmar, ulaşım ve peyzaj düzenlemelerinde hava kirliliği önlemlerinin esas alınması, Mahalli Çevre Kurulu oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsilin ön plana çıkarılması, hava kirliliği önlemlerinin daha işlevsel olmasını sağlayacak şekilde halkın bilgilendirilmesi, hava kirliliğinin azaltılmasına uygun nitelikte kömür ve alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanılması, yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip tesisatların kullanılması.”

Hava kirliliği sorununun, halk sağlığını en fazla kış aylarında tehdit ettiğini hatırlatan Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt, sadece düzeltici önlemlerin alınmasının yetersiz olduğunu söyledi. Önleyici tedbirlerin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Kurt,”Önerdiğimiz tedbirlere işlerlik kazandırılmasını, özellikle mahalli çevre kurulu oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsilin ön plana çıkarılmasını ısrarla talep etmekteyiz.” dedi.

İmar düzenlemelerinde; hava sirkülasyonunu ve ısınmada güneşten yararlanmayı kolaylaştırıcı konuların gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Kurt, şu önerilerde bulundu: “Yeni yapıların yanı sıra eski yapılarda ısı yalıtımı ve çift camlı pencere kullanımı teşvik edilmeli, baca kontrolleri etkin ve yaygın bir şekilde yapılmalı. Ulaşım düzenlemelerinde hava kirliliği önlemleri için trafik akışının kolaylaştırılmasının yanı sıra, özel araba ve dolmuş yerine çevre dostu modern otobüslerden oluşan tarifeli bir toplu taşıma sistemi ile birlikte bisiklet kullanımı ve yaya yolları cazip hale getirilmeli.”

Antalya’da kışın, gündüz yakıt kullanımının azaldığını hatırlatan Kurt, MÇK’nın ilde kalitesiz kömür kullanımına yönelik kararıyla ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu: “MÇK’nın Antalya’da hava kirliliğinin azaltılmasında yüzde 70 oranında iyileşme sağlayacağı öngörülen partikül oranı düşük, alt ısıl değeri yüksek kömür kullanımında ısrarlı olunması sağlanmalı. Bununla birlikte uygulamada etkin ve yaygın denetimle yapılarda ve seralarda hava kirliliğine yol açan; her türde yakıt kullanımı ve açıkta yakma işlemi ile yakıtların yanlış depolanması önlenmelidir. Diğer taraftan, yapıların yanı sıra seralarda hava kalitesini bozmayacak nitelikte alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanımı teşvik edilmeli. Ayrıca, sosyal yardımlarda hava kalitesini bozan kömür dağıtımı yerine, ısınma amaçlı para yardımı ile elektrik başta olmak üzere temiz enerji yakıtı kullanımı özendirilebilir.”

[Facebook] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Posted in Haberler ve Yazılar0 Comments

Nisan 2023
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Döviz Kurları

Hava Durumu

Hava, 29 Mayıs
Antalya’deki Hava Durumu
+18

Yük.: +26° Düş.: +16°

Nem: 72%

Rüzgar: ESE - 11 KPH

İstanbul’deki Hava Durumu
+17

Yük.: +21° Düş.: +16°

Nem: 87%

Rüzgar: SW - 10 KPH

İzmir’deki Hava Durumu
+14

Yük.: +27° Düş.: +17°

Nem: 93%

Rüzgar: SSW - 6 KPH

Ankara’deki Hava Durumu
+13

Yük.: +22° Düş.: +8°

Nem: 81%

Rüzgar: WNW - 14 KPH

Vizyon